

ST. MARGARET SR. SEC. SCHOOL MID TERM EXAMINATION 2023-24 ENGLISH SAMPLE PAPER CLASS V

Time: 2 Hrs

M.M: 40

IMPORTANT INSTRUCTIONS:

Read the questions carefully. All the questions are compulsory. Internal choice has been given in a few questions, answer accordingly. Section-A [Reading]

Q.1 Read the given passage carefully.

1) Dogs helped people go to America by

There are wild dogs and *pet* dogs. Pet dogs are helpers and friends to people. There were no pet dogs 15,000 years ago. Men and women learned how to work with dogs. Dogs helped humans travel from Asia to North America 10,000 years ago by *pulling* sleds in the snow. People say dogs are "man's best friend." They help with farming. They help with hunting. They help with fishing. They can pull things for people. They can help find things. There are many colours of dogs. There are white dogs, gray dogs, black dogs, and brown dogs. A dog's *fur* can be short or long. Dogs have curly hair or *straight* fur. There are very small dogs. They are only 6-8 inches tall. There are very big dogs. They are about 3 feet tall. Some dogs can see well. Some dogs do not see very well. All dogs can hear well. They can hear sounds that people cannot hear. They can hear high sounds and low sounds. They can hear sound very far away. All dogs can smell very well. They can smell 40 times better than *humans*! Dogs live 5 to 13 years, but some dogs live much longer. One dog lived to be 24 years old!

On the basis of your reading of the passage, choose the correct answers for the following questions. (1x5=5)

1) bogs helped people go to America by						
A. pulling sleds in the snow.		B. helping wit	B. helping with farming.			
C. helping find things.		D. None of t	D. None of the above			
2) How tall are the smallest dogs?						
A.3 - 5 inches	B. 4 - 6 inche	es C.6 - 8	inches D.13 - 15 inches.			
3) How tall are the biggest dogs?						
A.1 foot B.	B. 2.feet	C. 3 feet	D. 5 feet			
4) What can all dogs do well?						
A.see	B. hear	C. smell	D. Both B and C are correct			

5) How old was the oldest dog?

A.5 years old	B. 10 years old
C.13 years old	D. 24 years old

Q2. Read the given passage carefully.

Bees are insects. Bees are special insects because they can fly! They can move through the air like an airplane! Bees can fly because they have wings. They use their wings to fly. Bees can fly fast. Bees can also fly slow. They can fly up and they can fly down. They need to fly to get to the flowers! Bees can have three colours. They can be yellow, red, and orange. All bees are black in some places. Bees have three main parts. They have a head. They have a body. And, they have a stinger. The stinger is used to defend against enemies. They also have six legs. They use their legs to stand and climb. They also use their legs to eat and collect pollen. Bees live in many places. They live in Africa, Australia, Asia, Europe, North America, South America. The only continent that bees do not live on is Antarctica! I understand why they don't live in Antarctica. It's too cold! Most of the time, bees are nice to humans. If you do not bother them, they will not bother you. Have fun watching the bees this summer!

On the basis of your reading of the passage, choose the correct answers for the following questions. (1x5=5)

questions.			(172=			
1) What are bees?						
A. Mammals	B. Birds	C. Reptiles	D. Insects			
2) How do bees fly?						
A. They use their legs.		B. They use their head.				
C. They use their wings.		D. None of the above.				
3) How many legs do bees have?						
A. Two	B Four	C. Six	D. Eight			
4) What is the stinger used for?						
A. To eat food.		B. To defend against enemies.				
C. Both A and B.		D. None of the above.				
5) Where do bees live?						
North America	B. Asia	C. Antarctica	D. Both A and B			
2/4						

Q3. Imagine you are Sheila / Sudhir residing at 44, Kings Apartments, Sector -135, Rohini, Delhi. Write a letter to your friend telling her /him about your recent visit to the Delhi zoo.

(6) Q4. Find out the adjectives and state their kind: (1 x3 = 3)(a) The man had enough money. (b) My whole class is very naughty. (c) Those oranges are kept in the basket. Q5. Fill in the blanks with suitable articles. (1/2 x5 = 2.5) (a) ______ small boy gave me _____ big chocolate. (b) My mother gave me _____ new uniform. (c) _____ orange is a healthy fruit. (d) I put all my toys in _____ bag. (e) _____ umbrella is useful during the rainy season. Q6. Fill in the blanks with the correct degree of comparison for the given adjectives. $(\frac{1}{2} \times 4 = 2)$ (a) It is _____ to study now than repent later. (good) (b) Emperor Ashoka was one of the ______ rulers in the world. (great) (c) Planet Mercury is _____ than our earth (hot) (d) Lead is a _____ metal (heavy) Q7. Fill in the blanks using correct forms of the verbs given in the brackets as directed. $(\frac{1}{2} \times 5 = 2.5)$ (a) Some naughty boys _____ in the park yesterday. (fight- simple past tense) (b) The snake had ______ the old monkey . (Bite - simple past tense) (c) I must ______ to her right now. (speak - simple present tense) (d) Rohan ______ on time to catch the train. (arrive - simple future tense) (e) My father ______ some money for charity. (give - simple future tense) (1/2 x4=2) Q8. Write the correct options. (a) All the children (is / are) busy with their papers. (b) Sumedha (has / have) cleaned my room nicely.

- (c) The poor beggar (have/ had) $\,\,$ got wet in the rain.
- 3/4

(d) My dog (do / does) not make a mess inside the house.

Section -C [Literature]

Q9. Read the stanza given below and answer the questions that follow (1 x 3=3)

``Some creatures sleep and do not toil

Secure and warm beneath the soil"

a. Who are 'these creatures' who sleep under the soil?

b. Why do you think they are not toiling?

c. How is their life different from those who toil?

Q10. Answer any three out of five questions.

(a) What do the buried rocks and stones appear to be to the poet? Do you think this comparison is suitable?

(b) What according to Swaminathan was the most hideous part of maths ? How did he finally get the answer?

(c) Why does the writer say that we are hurting these kind hills (the Western Ghats)?

(d) What kind of a girl was Meera? How did the bear come out of the well?

(e) What was the aim of the `Save Aarey Movement"? Was the movement successful?

Q11. Answer any <u>one</u> out of two questions.

(a) Why did Swaminathan feel that the sum was a fearful maze? How did Swaminathan's father make up for his unpleasant behaviour with his son?

OR

(b) If Meera had not arrived there, what would have happened to the young bear? Do you think the title of the story is a suitable one?

(2x3=6)

(1x3=3)